Langkau ke kandungan utama

Nukilan kehidupan 1

Teruk perbelanjaan kewanganku tahun ini walaupun sekarang baru bulan april tapi duit lebih banyak keluar daripada masuk. Aku berniaga dalam masa yang sama bekerja tapi aku rasa masih nda kukuh.

Duit masuk dan macam tsunami sekelip mata keluar deras menghentam mall dan bil utiliti yang lain. 

Statistik perbelanjaan aku 
1. Duit harian untuk adik aku belajar di kk ums sekurang-kurangnya aku bagi seminggu sekali rm50.
2. Bil air yang tinggi di sebabkan pelampung paip kami rosak. RM1719. Tunggakan selama beberapa bulan kena bayar sebanyak rm600++ dan kerosakan paip utama kos buat RM80. 
3. Kos ubat-ubatan untuk beliau perempuan
3. Bil pelbagai, barangan dapur, kereta, hutang motor dll

Inilah perbelanjaan ku bulan ni. Ni baru "ANTARA", belum lagi sampingan lain yang memerlukan duit.
Inilah tempat aku berniaga 
Aku menulis bukan sebab aku mengeluh tapi supaya aku lebih kuat untuk menghadapi ini semua. Aku simpan semua masalah ini biar aku sendiri yang selesaikan. 

Aku tengok gambar orang susah. Aku rasa susah tapi sebenarnya ada lagi orang yang lebih susah dari aku. Fikir positif sahaja. Setiap masalah ada penyelesaiannya.

Bersyukurlah Allah jadikan aku golongan orang yang miskin. Agar aku menjadi orang yang sabar. 

Kadang tempat aku cari makan aku cerca. Perniagaanku kurang ok, aku hina sumber mata pencarianku.Semoga Allah ampunkan dosa-dosaku dan aku berlindung kepadanya dari kesulitan dan kesedihan, dari ketidakberdayaan dan sifat malas, dari sifat penakut dan kikir, dan dari terlilit hutang piutang
Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Antara sakit dan bundle

Beberapa hari ini aku kurang sihat. selesema, tekak kering, pening. Alhamdulilah, sekarang beransur sembuh.

Mungkin sebab aku mencari pakaian bundle. mungkin sebab cuaca panas betul waktu itu. kena lagi habuk pakaian yang banyak tapi bundle punya pasal redah sahajalah.


Dari apa yang aku tahu selama bergiat dalam bundle ini, kalau guni "mix" memang pakaian penuh habuk dan majoriti pakaian pakaian wanita. berjenama tu kurang sikit tapi memang ada. rajin-rajin saja selam.


Kalau guni seperti US, JAPAN memang selalunya mahal tapi berbaloi. baunya wangi dan tiada masalah kalau mahu pilih. kurang habuk dan keseluruhan baju memang berjenama dan ada yang boleh di jual dengan harga tinggi.


Guni us,japan korea tu pun ada yang mempunyai pecahan grednya juga. dari gred itu juga berlainan harga. jadi nanti ada masa aku cerita yang kedua.


Test test

Banyak kali sudah aku cuba buat blog, haraplah berjaya kali ini. 
Sebelum ini banyak kali tergendala, aku pun nda tau mahu tulis apa di blogku disebabkan kepincangan idea dan tiada pengalaman dalam penulisan  Dan tahun ini aku cuba berniaga BUNDLE secara kecil-kecilan dan kalau dulu punya ligat aku mahu cari bundle tapi sekarang asal nampak singgah. 
Terbalik kehidupan sekarang.